przez Lam » Pt kwi 23, 2004 9:14 pm
>prawie całe Leander jest zwalone i przetłumaczone ze standardowych krain
Bardzo duża część całego Laca to krainy tłumaczone. Można je poznać po tym, że w liście krain mają znaczek dodawania, czyli plus ("+").
Zdajesz się pomijać fakt, że przez te lata krainy przeszły wiele przeobrażeń, że w Envy kat lata goły, uzdrowiciel rzuca czary poniżej 10 poziomu i to rzadko kiedy, że nie sprzedaje leczenia trucizny ani niczego innego, że sklepy są puste, że gildie to pojedyncze pomieszczenia a burmistrz daje się z łatwością wyprowadzić w pole i przestaje otwierać bramy, że hierofant nie każe biegać za jakimiś rzeczami, że płaczek nie płacze, że żebraczka nie dziękuje za dary i nie kupuje bułek, że strażnicy nie wtrącają nikogo do więzienia, że do brzegu nie przypływają żadne statki, że nie ma kartografa ani punktu informacyjnego ani przechowalni ani kolorów ani skrótów ani aliasów... o, zapędziłem się.
> Szkoła muda i Solace też są zwalone, ale Tolarii... ni ma! Czyżby Ulryk sam ją stworzył?
Tolaria jest przetłumaczoną przez Yarpena krainą z innego muda niż Envy, zwanego Eye of the Storm, niestety nie jest on już ogólnie dostępny.
>Zresztą co ja mam do Lama - w końcu chłop przetłumaczył, więc laury mu się należą.
Mało co ja tłumaczyłem.
>Zresztą fajnie będzie się grać wiedząc gdzie co jest :)
Jasne. Znajdź gildię nekromantów.
Pisałem kiedyś na tym forum, że dostępność źródeł i dokumentacji psuje muda w oczach graczy. Teraz mogę jedynie powiedzieć "a nie mówiłem?"... Ludziksie, nikt z nas nie przypisuje sobie stworzenia całego świata. Zobacz sobie pomoc "Lac" i pomoce "Diku", "Merc" i "Envy", są tam wszyscy autorzy Envy, czyli także Laca. Jesteśmy dumni, że korzystamy z tak zacnych wzorów, jesteśmy nawet bardziej dumni, że ich pracę rozwinęliśmy do poziomu, który im się nie śnił. Oczywiście możesz uważać, że takiego Laca zrobiłbyś sam w 20 minut, ale ośmielę się nie uwierzyć. Nie dlatego, że mam Cię za debila, bo nie mam (trollujesz całkiem nieźle), poza tym geniusza do tego nie potrzeba, skoro ja się za to wziąłem, ale dlatego, że to jest ciężka i żmudna praca, która zajmuje naprawdę dużo czasu. Chciałbym, byś nas za to doceniał i szanował, ale chcieć to sobie mogę.