przez Lam » N lis 12, 2006 8:49 pm
Ponieważ temat został mocno zmoderowany, pozwolę sobie uzupełnić informację.
"Kilka błędów" to ogromna przesada. W tej krainie jest może kilka linii bez błędów - przeważnie są to puste linie. W drugiej linii jest format krainy, którego Lac by nie wczytał, w trzeciej zbędna spacja rozjeżdżająca wyjście "krain". W pierwszej linii pomocy krainy znajdują się dwa błędy ortograficzne, w drugiej interpunkcyjny itd. Pierwszy mob w "popisie" ma wymachiwanie młotem, którego nawet nie ma w krainie (a gdyby nawet był i gdyby nawet mógł go trzymać kowal, można mu go odebrać i opis staje się błędem), a opis nagle urywa się w środku zdania jakimś zlepionym nibysłowem. Drugi mob ma imię (to też niedopatrzenie według naszych standardów), a jego prog oprócz braku wcięć, które utrudniają zrozumienie, co miał robić, zawiera błędne użycie zmiennych wbudowanych (połowa w ogóle nie będzie działać), pomylone przypadki, "idzie na łatwiznę" przenosząc graczy, którzy mu nie pasują, ale zapomina, że trzeba dać jakiś komunikat im i ich grupie. Potem jest smarkacz, który ma smarki z mleka albo mleko ze smarków, który zaczyna zdania małą literą, a autor lepiej wie, co jest dla mnie rozkoszą, niż ja sam. Potem zresztą okazuje się, że w życiu nie widziałem stali (zresztą grające kobiety też zobaczą "nie widziałeś"). Ostrze topora może przeciąć wszystko na każdym, ale zapewne nie na kimś, to już nie przetnie. "Szafa" to zapewne nazwa własna i należy pisać "Otwierasz Szafę na broń." Nie będę opisywał pomieszczeń i odnawiania krainy, bo znużyło mnie to.
Tak czy inaczej, jest to antyprzykład krainy. Jeśli ktoś chce się nauczyć, jak kraina nie ma prawa wyglądać, oto eksponat idealny do tego.
Przypominam, że w dystrybucji znajdują się trzy krainy pełne przykładów, które zostały dobrane tak, aby być dobrym wzorem do kopiowania z nich rzeczy. Jest tam więc plik pełen "syntetycznych" przykładów konkretnych rzeczy wraz z komentarzami w kodzie. Są tam dwie pełne krainy w postaci takiej, jaka występuje w Lacu, w których błędów nie znamy, a które (dla kontrastu) pokazują, jak różne rzeczy są połączone w całość w prawdziwym mudzie, aby działać tak, jak należy, w każdej sytuacji.
Jeśli się uczyć, to od najlepszych, a nie najgorszych.