Użyłem PuTTY z Instalatora Laca pod Windows [doświadczenie?]. Po uruchomieniu z menu Start opcji "Graj w Laca" czy jakoś tak, odpala się okienko, ale kiedy nie może się połączyć z Lacem (bo jesteś wycięty na zaporze), wywala komunikat i przechodzi do stanu "inactive". Z tego miejsca zaczynamy nasz miniprzewodnik.
Naciskając na menu programu wybieramy zaznaczoną opcję "New session". Naszym oczom ukazuje się okno konfiguracji programu:
W tym okienku mamy do wyboru sesje. Możemy kliknąć dwa razy w sesję "Lac", co automatycznie ją uruchomi, ale to nie pomoże. W zamian ładujemy jej ustawienia najpierw ją wybierając na liście (1), a potem wciskając guziczek "Load" (2). Oto rezultat:
Jak widać, pewne pola wypełniły się same danymi z zapisanej sesji "Lac". W innych kategoriach ustawień również pozmieniały się różne rzeczy, na co liczyliśmy. Teraz możemy przejść do istotniejszych zmian:
W drzewku po lewej stronie wybieramy planszę "Connection->Proxy" (1), tam wybieramy, że będziemy korzystać z pośrednika HTTP (2), następnie wpisujemy jego adres (3) i port (4). Zamazałem adres i port, żeby zwrócić uwagę, że to trzeba wybadać samodzielnie (w sumie chyba widać, że tam był adres Lam.pl :)).
Jeśli nie wiesz, jaki adres ma twój pośrednik HTTP, a używasz Microsoft Internet Explorera, wejdź w Narzędzia->Opcje Internetowe, wybierz zakładkę Połączenia i wduś guziczek "Ustawienia sieci LAN".
Kiedy wpiszesz, co należy, przechodzimy dalej:
W drzewku po lewej stronie zaznaczamy ponownie "Session" (zapomniałem zaznaczyć), następnie wpisujemy adres tunelu 83.17.64.54 (1), port 443 (2). W tym momencie dokonaliśmy już wszystkich potrzebnych ustawień, więc, aby nie musieć przestawiać wszystkiego za każdym razem, warto zapisać sesję na przyszłość. Jeśli chcesz pozostawić sobie starą sesję "Lac", możesz dla nowej wpisać inną nazwę w odpowiednim okienku (3), albo zostawić "Lac" i wcisnąć przycisk "Save" (4).
W tym momencie masz zapisaną sesję, która (miejmy nadzieję) omija zabezpieczenia firmowej sieci. Kliknij dwa razy w jej nazwę lub wduś przycisk "Open", lub, jeśli zapisałeś pod nazwą "Lac", możesz uruchamiać ją z menu "Start" :) Sprawdźmy:
Fanfary :)